Acasă Rețete Zemoase Uscături Dulciuri Retete cu carne Retete fara carne Anotimpuri All seasons Toamnă Iarnă Primăvara Vară Înapoi la 90 Muson Ziceri Evenimente Arhivă 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007
Tăierea porcului: de la prostie la ipocrizie
Am sacrificat mulți porci în viața asta, împreună cu bunicul meu, cu tata, cu fratele meu. Am crescut porci pentru a fi sacrificați, am curățat după ei în fiecare zi, i-am spălat, i-am scărpinat, muffin tarifi le-am dat să mănânce lucruri muffin tarifi gătite muffin tarifi special pentru ei.
Mulțumesc mult pentru comentarii, faptul că ele seamănă mult ca mesaj mă face să cred că există o nevoie generală de cunoaștere, mai mult, că există curiozitate. muffin tarifi Asta-i bine. Pe de altă parte, am constatat că există un prag financiar peste care nu se trece decât foarte rar, acela de 50 de lei pentru un curs de două ore. El, pragul, nu-i unul realist. Poate fi, pentru un curs de masă ori pentru un curs ținut într-un restaurant care vinde produsul rezultat în urma cursului, astfel încât costurile să fie acoperite. Suma de 50 de lei/cursant, în cazul unui curs care poate aduna la un loc, într-un showroom, 8 sau 10 oameni, abia dacă poate acoperi costul ingredientelor consumate într-o seară, lăsând la o parte costul locației (apă, curent, chirie pe spațiu, uzura echipamentelor, amortizarea dotărilor, curățenie). Combustibilul consumat pentru aprovizionare, cunoștințele persoanei care ține cursul și cele 8-10 ore de muncă pe care le prestează aceasta în ziua în care ține cursul (necesar, aprovizionare, muffin tarifi documentare extra, pregătirea ingredientelor și a spațiului de lucru) rămânând neplătite.
Sigur, în unele situații, muffin tarifi ingredientele pot să coste sub 50 de lei/persoană, dar nimeni nu vrea să vină la un curs de gătit pentru a învăța cum să facă o omletă, așteptările sunt în general altele. În cele mai multe situații, ele vor costa 50 de lei sau mai mult. Vorbim despre lucruri pe care vrea să le pipăie, să le miroasă, să le simtă toți cursanții, despre ingrediente de calitate și despre o experiență pe care o văd așa: azi anunț că în trei zile facem curs de filetat muffin tarifi pește. Se înscriu opt oameni care ajung la locul faptei, primesc un șorț și un cuțit de filetat apoi sunt învățați cum să fileteze corect 3-4 pești din soiuri diferite, cum să scoată oasele cu penseta, cum să recunoască muffin tarifi un pește proaspăt de unul nu atât de proaspăt, cum să gătească fileurile obținute, muffin tarifi cum să așeze mâncarea pe farfurie, ce garnitură muffin tarifi se potrivește cu peștele pe care l-au gătit, ce vin merge la mâncarea făcută de ei. Toate astea, lângă un pahar de vin, un ceai ori un fresh sau un pahar cu lapte (dacă atâta vrea omul să bea). Cam așa.
Să nu confundăm un curs de gătit pentru amatori cu o școală de bucătari, în care începi un semestru și o ieie de la curățat legume și după 13 săptămâni ajungi la tocăniță. Lucrul ăsta nu-i realizabil în formatul pe care-l impune locația. Sigur, la un curs depre bucătăra franțuzească vei învăța probabil și care-i diferența dintre muffin tarifi o supă de ceapă franțuzească și una englezească, după cum vei învăța muffin tarifi și să tai ceapa fără să-ți tai unghiile, în cazul în care nu știai asta deja. La un curs de gătit la aburi vei afla și care-s principiile asiatice și care sunt cele europene în ceea ce privește gătitul muffin tarifi la aburi. Și tot așa. Dacă vei putea să iei notițe? Desigur, dar ar fi păcat să pierzi vremea scriind, în timpul pe care ar trebui să ți-l petreci făcând, învățând simultan teoria și practica. Cât ar putea să coste o seară de felul ăsta? Habar n-am, dacă mă întrebați azi. Știu că în Londra poate să coste între 45 și 180 de lire, în Germania între 70 și 150 de euro, în Spania între 50 și 100 de euro, în Franța cam la fel. În România, țară în care materia primă e mai scumpă decât în Italia sau Spania (în multe cazuri), un preț de 20-30 de euro/persoană ar putea face cursul profitabil. Dacă-i important să fie profitabil? Firește. E singurul fel în care poate exista.
Dacă n-am fost întrebat de 100 de ori în ultimii 4-5 ani despre cursuri muffin tarifi de gătit pentru amatori (că dacă nu se organizează, că dacă nu știu cine, că dacă nu țin eu), n-am fost întrebat defel. Ei bine, ca să răspund la întrebare și cu speranță (că fără speranță și cu negație am tot răspuns), iată că se ivește ocazia, doar că-i musai să ne organizăm.
Ocazia noastră se numește Miele Boutique – The perfect kitchen , showroom-ul din Cluj. Deschis oficial acum o săptămână, magazinul se pregătește să aloce timp, dimineața, la vremea micului dejun, ori seara, după ora închiderii pentru public (or 19.00 fiind asta), resurse și spațiu de manevră, plus o bucătărie state of the art în care să ne putem desfășura în grupuri muffin tarifi mici, pe teme dinainte stabilite.
Întrucât proprietarii magazinului muffin tarifi s-au arătat drăguți în sensul muffin tarifi acesta, propun să profităm de lucrul acesta. Trebuie să începem de undeva. Uite, de exemplu, să lăsăm un comentariu la acest articol, în care să spunem ce ne-ar plăcea să învățăm de la Hădean ori de la prietenii lui special
No comments:
Post a Comment